streda 30. januára 2013

Opäť šicí - nešicí

V nedeľu sme si dali ďalšie kolo patchworkového šitia. Tentokrát sme šili vzor "presýpacie hodiny" podľa Moda Bake Shop. Mám rada projekty, kde zošívaním a rezaním látok vznikne niečo úplne iné. Aj keď dámy šili rovnaký vzor, každá sa s ním popasovala inak. A práve to je na patchworku krásne, tá variabilita a možnosti.









Musím pochváliť Milku, ktorá si na základe minulého kurzu, keď šili tašku zo štvorcov, ušila perfektnú recy-tašku na šijací stroj zo starých menčestrákov.


Maťa si mákla, deku šila ako darček pre svoju maminu, takže ju môžem len a len pochváliť, za pár dní zmákla celú deku a tu je výsledok.



Pokračujeme o mesiac, som zvedavá, čo si zase nachystám :).

štvrtok 24. januára 2013

Kabelky a taštičky posledných dní

Za posledné dva týždne sa mi nejak nakopila chuť šiť kabelky. Nešila som len ich, ale zatiaľ v úspešnosti dokončenia jednoznačne vedú.

V rámci mojej závislosti na Pintereste som objavila pekný, prehľadný postup na koženkovú kabeločku. Zaujala ma práve materiálom, koženku tu "suším" už nejaký čas a toto ma celkom nakoplo. Taštička je taká minimálna, vrchný rozmer je 13cm, ale aj vďaka kurzom od Bellet, kde sa už pár tašiek z koženky šilo, išlo mi to ako po masle, aj keď to bola moja prvá práca s ňou. Návod nájdete v tomto blogu.



Ďalšou je Desireé, design by Bellet, návod a strih sú v Marina Quilt. Šila sa skvele, Ivankine návody sú super, aj keď sa občas v rámci fotopostupu zaseknem, neviem, či som nechápava alebo je problém len čeština. Kabeločka je to exkluzívna, šila som ju zo saténu, aj keď pôvodne je samozrejme z bavlny. Veď som ju aj šila pre špeciálnu osobu - moju sestru, ktorá žije v Sydney a skoro po 2 rokoch prišla na pár dní na Slovensko. Kvetinka na klope je odopínateľná, dá sa použiť aj inde.




A posledná kabeločka, z ktorej sa takpovediac ešte parí, je opäť z Pinterestu, samozrejme trochu upravená, pôvodná je menšia. K jej ušitiu ma tentokrát doviedli látky od Adornit, ktoré okrem ďalších krások ponúka moja kamarátka Katka vo svojom e-shope, keď som uvidela ten FQ set, nedalo sa odolať a kabelka sa vypýtala na svet sama :D. Ak sa vám páči, je voľná (aj keď ma Ninka určite zavraždí, keď príde domov zo škôlky), v prípade záujmu mi môžete písať na mail. A ak máte záujem si ju ušiť samy, návod nájdete na tomto blogu.




Ešte mám rozšitú novú bábiku, snáď sa mi ju podarí do weekendu došiť a budem sa môcť pochváliť. V nedeľu ma čaká opäť patchworkový kurz, budeme šiť deku, teda toľko blokov, koľko stihneme, podľa Moda Bake Shop. Reportáž vám určite neodopriem ;).

utorok 22. januára 2013

Vianočné šitie

Konečne som minulú nedeľu odovzdala posledný vianočný darček, aby ste sa nedivili, netere a synovec mali kiahne a medzi tým aj črevnú virózu, takže skôr to nebolo možné.

Toto boli moje prvé Vianoce so šitými darčekmi, trochu som mala obavu, ako budú handmade darčeky prijaté, našťastie to dopadlo celkom dobre, len dúfam, že sa obdarovaní moc nepretvarovali :).

Dva darčeky boli osobné. Muffinová kabeločka pre našu Ninku, nápad som si "pinnla" na Pintereste a strih s návodom som si kúpila na etsy.com. Bohužiaľ sa nemôžem podeliť o link, neviem strih nájsť :(. Nádherná háčkovaná kvetinka nie je mojím dielom, ja a háčik si akosi nevieme nájsť k sebe cestu, ešte že mám Barbarku, ktorá mi zopár kvetiniek a lístkov spravila. Samotný strih aj postup som si trochu upravila, v postupe sa napríklad vrch muffinku lepí tavnou pištoľou, čo mne ale vôbec nedržalo, v USA asi majú lepšie lepidlá, zapínanie bolo pôvodne na suchý zips a podobne.


Druhý bol pre moju milovanú 86-ročnú babičku, šila som ho na poslednú chvíľu večer pred Štedrým dňom, ale bola som šťastná, že som to stihla, babičku z pretlaku dojmov a emócií opäť zradilo srdiečko a ešte na Štedrý večer ju viezla záchranka do nemocnice. Tak snáď ten anjel pri nej naozaj stál.

 
 
Ďalšie darčeky boli "hromadné", teda pre viacerých. Najprv som šila vankúšiky pre svokrovcov do obývačky, už dávnejšie si ich priali. Na dvoch vanúšoch je vzor Hunter Star, ktorý som sa naučila šiť na kurze u Denisky v Zebre, pozor, nejde o žiadny náročný paper piecing ;). Tretí je šitý podľa Patchworkového klubu od Bellet. Pôvodne mal byť väčší ako tie s Hunter Star, ale akosi mi patchworková matematika stále nejde do hlavy.
 
 
Posledné dva darčeky sú prestierania - pre tetu a pre švagrovcov, obe po 6 kusov a nejaké tie podložky pod hrnce k tomu. Srdiečkovú chňapku pre nás objavila Anička Wilde, za čo jej patrí srdečná vďaka, postup je síce v ruštine, ale ujo Googel a obrázky bohate stačia. Musím sa priznať, že pri lemovaní posledných kusov prestieraní som na dlhý čas znenávidela šikmý prúžok :).
 
 





Ostáva mi už len dúfať, že darčeky potešili a ja som spokojná, lebo som ich vôbec stihla ušiť :D.

nedeľa 20. januára 2013

Jeden šicí - nešicí

Konečne som odstránila technické problémy, ktoré som mala pri nahrávaní fotiek.

Vianočné darčeky ešte nemám komplet nafotené, tak sa musím pochváliť aspoň ďalšou mojou činnosťou, súvisiacou so šitím, ktorú som rozbehla len nedávno.

Ako vyštudovanú učiteľku ma vždy bavilo vzdelávať druhých, učeniu hry na flautu sa momentálne nemám ako venovať, preto som zisťovala, či by bol záujem o kurzy šitia patchworku, veď prečo nezúročiť svoju novú vášeň. Reakcie však jednoznačné, záujem nie je.

Preto ma po čase prekvapila kamarátkina otázka, či by som nespravila kurz, rovno ponúkla aj priestory. Prvý "nástrel" bol trošku rozpačitý, z dvoch účastníčok síce prišli obe, ale jedna musela po pol hodinke utekať so svojím malinkým dieťatkom, o ktoré sa staral otecko, na pohotovosť. Ale v zásade aj tá jedna kurzistka bola spokojná, naučila sa robiť veterníčky a ušila si veterníkový top na vankúšik. Ale čo bolo najdôležitejšie, bola lapená. Samozrejme - do osídiel patchworku :).

Druhý kurz bol už úspešnejší, mal tri účastníčky. Šili sme patchworkovú kabelku podľa Missouri Quilt, pôvodná je šitá z charm packu, dámy šili zo štvorcov, ktoré si rezali samé, výber látok, počet použitých vzorov, ako aj dĺžka a šírka rúčok bola na ich uvážení. Okrem pani Milky, ktorá bola moja prvá kurzistka, to bol pre dve ďalšie prvý kontakt s rezačom, rezaciou podložkou a pravítkom. Rovnako ako pre všetky tri to bola prvá kabelka. Myslím, že svoju premiéru zvládli bravúrne, veď posúdťe sami.

 




 
A tu sú všetky tri šikulky so svojimi výtvormi.
 
 
 
Nabudúce pokračujeme vankúšom alebo blokom, z ktorého (dúfam) vznikne deka :).